Tomoko Takanashi, Pianist
Home Profile T-Room CD/Music Press Blog Link Contact Sitemap
Home > Press > Fyens Stiftstidende 2005/09Fyens Stiftstidende, 01. 09. 2005

Den japanske pianist og eventyrmusikkenTomoko Takanashi er vild med dansk musik og udgiver en cd med musik, der knytter sig til H.C. Andersens eventyr

Tomoko Takanashi har en japansk og en dansk pianistuddannelse. Hun bor i Skibhuskvarteret og har sat sig for at udbrede kendskabet til dansk musik.

Det er Carl Nielsens skyld, at Tomoko overhovedet havnede i Danmark:

- Jeg boede i Tokyo, og hver morgen vækkede min clockradio mig med klassisk musik. Og den specielle morgen var det den skønneste musik, der strømmede mig i møde. Musik jeg ikke anede, hvad var. Så jeg flåede radioprogrammet op og fandt ud af, at det måtte være Carl Nielsens "Helios Ouverture". Den morgen glemmer jeg aldrig, siger Tomoko Takanashi.

I 1996 flyttede Tomoko til Odense - for at være nær ved det sted, hvor Carl Nielsen fik sin første musikalske inspiration.

- Beethoven, Mozart og Bach er verdensberømte, så deres musik kan man studere over hele verden. Men vil man i dybden med Carl Nielsens musik, er det nødvendigt at tage til Danmark, siger Tomoko.

Med i kufferten havde hun en diplomeksamen fra konservatoriet i Tokyo - og den gav hende mulighed for at tage en tilsvarende eksamen fra Det Fynske Musikkonservatorium på bare ét år.

- Men jeg syntes ikke, at jeg havde lært nok om dansk musik i løbet af den korte tid, så jeg fortsatte i solistklassen, fortæller hun på omhyggeligt dansk.

I 1999 var solisteksamenen i hus, og siden har Tomoko ernæret sig som pianist - mest i kammermusiksammenhænge og ofte på turné i Japan. I 2000 indspillede hun en cd med Carl Nielsens klaverværker, og allerede året efter opstod idéen til en cd med musik, der knytter sig til H.C. Andersens eventyr.

- Oprindelig var planen at indspille én cd, men da jeg først begyndte at lede på Carl Nielsen Museet og Det Kongelige Bibliotek efter musik inspireret af eventyrene, viste det sig at være en uudtømmelig kilde, forklarer Tomoko.

Med sikker hånd udvalgte hun de klaverstykker, der sagde hende selv noget:

- Når musikken er bedst, fungerer den som en introduktion til Andersens forunderlige verden, og musikken fortæller handlingen, så eventyrene står tydeligt for ens indre blik, siger hun.

Dobbelt-cd'en "The World of H. C. Andersen" er indspillet i Det Fynske Musikkonservatoriums koncertsal. Og forfatteren Mogens Wenzel Andreasen har bidraget med den uddybende tekst i bookletten.

- Mogens Wenzel har skrevet bogen "H. C. Andersen og musikken", så det var nærliggende at bede ham give klaverstykkerne nogle ord med på vejen. Det var faktisk ham, der opfordrede mig til også at tage tre små stykker af August Enna med på cd'en, fortæller Tomoko.

Mogens Wenzel Andreasen medvirker også, når Tomoko Takanashi lørdag formiddag giver koncert i Pianoteket i Odense:

- Når jeg har spillet Hornemans "Nattergalen", holder Mogens sit foredrag, og så slutter matinékoncerten med et uddrag af russeren Serge Bortkiewicz' 35 minutter lange Andersen-fantasi, opsummerer Tomoko Takanashi.


Lene Kryger


Pianoteket, Nørregade 77, Odense, lørdag kl. 12.00


TopPress Top
Home Profile T-Room CD/Music Press Blog Link Contact Sitemap