Tomoko Takanashi, Pianist
Home Profile T-Room CD/Music Press Blog Link Contact Sitemap
Home > Press > Fyns Amts Avis 2005Fyns Amts Avis, 10. 10. 2005

Eventyr i sort og hvidtJapansk pianist i Odense har indspillet to cd'er med 54 mere eller mindre kendte klaverstykker over H. C. Andersens eventyr

Japanske Tomoko Takanashi, der har studeret musik i Tokyo og tog sin afsluttende eksamen i 1991, kom i 1996 til Danmark for specielt at studere Carl Nielsens klavermusik, og det kom der en meget anmelderrost cd ud af i 2000, "Carl Nielsens Lys". Hun er blevet hængende i Odense og har nu indspillet to cd'er med titlen "The World of H. C. Andersen", udgivet af Pianoteket i Odense.
På de to cd'er har hun samlet 54 danske og udenlandske stykker klavermusik, som fabulerer over H. C. Andersens eventyr.

Ukendte og glemte stykker

Der er mange ukendte eller glemte miniaturer, og alle er indenfor romantikkens stilområde.
Hun har hentet stof fra seks danske komponister, hvis klavermusik er inspireret af H. C. Andersens digtning. Blandt de danske komponister er bl.a. Axel Grandjean (1847-1932), der kun betænkte klaveret sparsomt, men bl.a. gjorde det med de syv legende lette karakterstykker efter Andersens "Ole Lukøje", som man kan høre her.
C. F. E. Horneman (1840-1906) gjorde heller ikke meget for klaveret bortset fra to væsentlige stykker, inspireret af Havdybet.
Siegfried Langgaard (1852-1914), der står i skyggen af sin søn Rued, har med sin klavermusik til "Den lille havfrue" bevist, at han er en kompetent klaverkomponist.
August Enna (1859-1939) blev H. C. Andersen-komponisten par excellence, både med hensyn til opera og balletmusik og små klaverstykker, men allerede inden hans død ændrede moden sig, og han blev glemt - og døde fattig og ensom.
J. P. E. Hartmann (1805-1900) var jævnaldrende med H. C. Andersen, og de to var tillige særdeles gode venner. Sammen har de bl.a. lavet operaen "Liden Kirsten", men her er det seks små klaverstykker, man hører og som handler om den gamle skolelærers fødselsdag.
Endelig spilles den japanske pianist Ludvig Schytte (1848-1909), hvis velskrevne klaverstykker kommer H. C. Andersen og hans eventyr i møde på bedste vis.

Varieret musik over 12 eventyr

På cd nr. 2 har Tomoko Takanashi valgt den russiske komponist Serge Bortkiewicz (1877-1952) med en musikalsk billedbog for klaver, inspireret af 12 af Andersens eventyr, og resten af musikken består af englænderen York Bowen (1884-1961) med ti små stykker i klassisk engelsk senromantisk stil.
Musikken er meget varieret fra det stilfærdige, næsten anonyme til henrivende småstykker, der glimter og gnistrer af fantasi.
Og Tomoko spiller både med charme og trofasthed overfor oplægget.


Marianne Hein


TopPress Top
Home Profile T-Room CD/Music Press Blog Link Contact Sitemap